Recepty, když dítě stoná
Zeleninový vývar, Kroupový čaj – odvar, Rýžový krém, Dušené těstoviny s jablky, Dušená mrkev s rýží a vločkami, Pudink rýžový nebo kukuřičný, Bramborová kaše s jablky, Šťáva z krájené cibule, Zeleninové džusy.
Zeleninový vývar
Mrkev, petržel, brokolici a brambory v celku uvaříme do měkka se špetičkou soli. Přecedíme a podáváme teplé se starším rohlíkem, zavařenou krupicí nebo vařenou rýží.
Kroupový čaj – odvar
Vyprané kroupy nebo krupky uvaříme do měkka nejlépe v Papinově hrnci. Přecedíme a odvar podáváme teplý nebo vlažný.
Rýžový krém
Vypranou kulatou rýži uvaříme do měkka ve vodě a rozmixujeme i s odvarem. Můžeme zředit kysaným výrobkem, ochutit pomerančovou šťávou a ozdobíme strouhanými oříšky pro větší děti – mají -li chuť. Krém je sytý, nedáváme ho mnoho.
Ovocné želé
Rozvaříme angrešt nebo jostu a černý rybíz, přecedíme a lehce přisladíme. Přidáme namočenou želatinu podle návodu a necháme v misce nebo tvořítku vystydnout. Podáváme při teplotě a horečce.
Dušené těstoviny s jablky
Těstoviny rýžové uvaříme v dostatku vody a scedíme. Zvlášť podusíme v trošce vody loupaná jablka a banán. Přisypeme těstoviny, promícháme a pod poklicí necháme v troubě prohřát. Podáváme jako lehké jídlo při dietě odlehčovací.
Dušená mrkev s rýží a vločkami
Mrkev nastrouháme nahrubo, zalijeme vařící vodou, vsypeme vypranou kulatou rýži a ovesné vločky. Vše vaříme do měkka a rozmixujeme. Podáváme při průjmovém onemocnění.
Pudink rýžový nebo kukuřičný
Ve vodě vaříme do měkka kulatou rýži (nebo použijeme kukuřičnou instantní kaši) nejméně půl hodiny a zahustíme ji rozmíchaným pudinkovým práškem, který povaříme nejméně 2 minuty, lehce osladíme a dobře rozšleháme. Pudink podáváme vlažný při zažívacích potížích.
Bramborová kaše s jablky
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme je vařící vodou (asi
Šťáva z krájené cibule
Cibuli nakrájíme jemně, prosypeme hroznovým cukrem, po 12 hodinách přecedíme a po lžíci podáváme 5x denně při nachlazení, zejména při kašli.
Zeleninové džusy
Čerstvou mrkev a brambor nastrouháme, nakrájíme petrželovou nať a vše vymačkáme. Šťávu ředíme horkou vodou 1 :
Recepty
(Maruška, 21. 9. 2008 22:27)